Άνηθος: Πώς να καλλιεργήσετε αυτό το ισχυρό βότανο

0
Άνηθος: Πώς να καλλιεργήσετε αυτό το ισχυρό βότανο

Ο πρώτος λόγος για την καλλιέργεια άνηθου που σκάει στο μυαλό ενός κηπουρού μπορεί να είναι για τα τουρσιά τους. Αλλά η αξία του είναι πολύ μεγαλύτερη από την ενίσχυση των αγγουριών. Αυτό το εύκολο στην καλλιέργεια βότανο κήπου αξίζει ίση χρέωση για τη φυσική θεραπεία και την κουζίνα.

Ιστορία

Τεχνικά γνωστό ως Anethum graveolensη κοινή ονομασία του άνηθου προέρχεται από τη γερμανική γλώσσα.

Ιθαγενής στη νότια Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη δυτική Αφρική, η πρώτη γνωστή περίπτωση άνηθου που είχε θεραπευτικές ιδιότητες ήταν πριν από 5.000 χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο. Το χρησιμοποιούσαν για καταπραϋντικές παθήσεις, ως αφροδισιακό και για προστασία από τις μάγισσες. Για τους Έλληνες της παλιάς εποχής, ο άνηθος αντιπροσώπευε τον πλούτο, ενώ οι Ρωμαίοι θεωρούσαν ότι προσελκύει καλή τύχη. Οι στρατοί έκαιγαν σπόρους άνηθου, εφαρμόζοντάς τον σε πληγές στρατιωτών για ταχύτερη επούλωση.

άνηθος πώς να μεγαλώσει

Ενώ ο άνηθος συνέχισε να χρησιμοποιείται για την αποτροπή των μαγισσών μέχρι τον 16ο αιώνα, ήταν επίσης γνωστό ότι ηρεμούσε τους «πονηρούς ανέμους» του στομάχου. Ο σπόρος άνηθου ακολουθούσε μεγάλα γεύματα ως χωνευτικό και όλα τα μέρη του φυτού καταπραΰνουν τις στομαχικές παθήσεις και κινούν αέρια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή των θεραπευτικών και υγιεινών πλεονεκτημάτων του.

Οφέλη για την υγεία

Οι περισσότερες από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του άνηθου οφείλονται στις μονοτερπενικές ενώσεις του, αλλά προέρχονται επίσης από τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα φλαβονοειδή και τα αμινοξέα που περιέχει το φυτό.

Πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, το βότανο προσφέρει ελάχιστες ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος και μαγγανίου. Τα μονοτερπένια και τα φλαβονοειδή περιλαμβάνουν ανεθοφουράνιο, καρβόνη, λιμονένιο, καμπφερόλη και βικενίνη. Το βότανο έχει αντικαταθλιπτικές, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η κατανάλωση άνηθου ή ελαίου άνηθου είναι καλή για τα οστά σας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να απαλύνει τις μυϊκές κράμπες και να καταπραΰνει τους πόνους ενώ μειώνει τη φλεγμονή. Ο άνηθος αναστέλλει επίσης τη μυκητιασική μόλυνση. Καταπραΰνει τον λόξυγγα, προσφέρει ανακούφιση για τους κολικούς των βρεφών και τις κράμπες της περιόδου, καθώς επίσης αυξάνει το γάλα των θηλαζουσών μητέρων και ρυθμίζει τους εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Λέγεται ότι απωθεί τα σφάλματα, θεραπεύει την κατάθλιψη, ενισχύει την ενέργεια, μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να εξαλείψετε την κακοσμία του στόματος, να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, να θεραπεύσετε αναπνευστικές ασθένειες και να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων ινσουλίνης για τους διαβητικούς… μεταξύ άλλων.

Προφανώς, η καλλιέργεια άνηθου φέρνει μια πληθώρα καλών στα χέρια σας.

Ποικιλίες άνηθου προς ανάπτυξη

Κοινός Άνηθος

Ένα ψηλό φυτό που είναι λίγο κουρελιασμένο. Κάποιοι θα το έλεγαν ανοιχτό και ευάερο. Φτάνει περίπου τα 3 πόδια ύψος. Δεν είναι ό,τι καλύτερο για την καλλιέργεια δοχείων.

Μπουκέτο Άνηθος

Η πιο ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία. Φθάνει τα 30″ ύψος, αλλά έχει πολύ καλύτερη παραγωγή ζιζανίων και κεφαλής άνηθου από τον κοινό άνηθο. Καλύτερη καλλιέργεια στο έδαφος.

Ελέφαντας Άνηθος

Μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε ύψος 3-4 πόδια. Φυτό αργά ανθισμένο και όχι φυτό δοχείων.

Άνηθος μαμούθ

Δεν φαίνεται να έχει μοναδικές ιδιότητες. Μεγαλώνει 3 πόδια ύψος.

Φτερόφυλλος άνηθος

Ιδανικό για δοχεία. Αυξάνεται έως και 18″ και ανθίζει πολύ αργά. Εάν αναζητάτε περισσότερα φύλλα παρά σπόρους, είναι μια καλή επιλογή. Γνωστός και ως Νάνος Φτερόφυλλος.

Συμπαγής άνηθος

Λαμβάνει μόνο 12-18″ ύψος στη λήξη. Εξαιρετικό για δοχεία. Φημολογείται ότι έχει την καλύτερη γεύση.

Goldkrone Dill

Μια γεμάτη ποικιλία που δίνει πολύ φύλλωμα. Αργά να ανθίσει.

Superdukat Dill

Σούπερ ψηλός, που φτάνει τα 4,5-5 πόδια στην ωριμότητα. Αναπτύσσεται ομοιόμορφα και ανθίζει αργότερα από το Bouquet.

Ήρα Ντιλ

Μια άλλη ποικιλία που βγάζει πολλά φύλλα. Αργή να ανθίσει. Ωριμάζει σε ύψος 18-24″.

Tetra Dill

Σούπερ θαμνώδης και αργά να ανθίσει. Πολύ ζιζάνιο άνηθο. Έχει ύψος 30-36″.

Hercules Dill

Μια πολύ παλιά αργή ποικιλία λουλουδιών που μεγαλώνει 30-36″.

Με τόσες πολλές βελτιωμένες ποικιλίες προς ανάπτυξη, πιθανότατα θα θέλετε μια πιο αποτελεσματική καλλιέργεια από τον παλιό κοινό άνηθο.

Πώς να καλλιεργήσετε τον άνηθο

Ο άνηθος είναι ένα ηλιόλουστο μονοετές φυτό που τα πάει καλά στις ζώνες ανθεκτικότητας 3-9. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλέξετε, αυτό το βότανο προτιμά 5,5-6,5 pH αλλά θα ανεχθεί έως και 7,5 pH. Η καλλιέργεια του άνηθου είναι καλύτερο να ξεκινήσει με σπόρους αντί να αγοράσετε φυτά στο κέντρο του κήπου, επειδή ο άνηθος δεν μεταφυτεύεται καλά.

Καλλιεργήστε τον άνηθο από σπόρους

Η καλύτερη προσέγγιση για να ξεκινήσετε τον άνηθο είναι να σπείρετε τον σπόρο απευθείας στο έδαφος του κήπου σας ή στο δοχείο μέσα στο οποίο θα ωριμάσει. ανενόχλητο κατά τη φύτευση.

πώς να καλλιεργήσετε άνηθο

Σπείρετε τους σπόρους σας σε βάθος 1/8 ίντσας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά 1/4 ίντσας βαθιά έξω. Διατηρήστε το έδαφος ή το μέσο ανάπτυξης υγρό. Εάν ξεκινήσετε τη σπορά σε εσωτερικούς χώρους, ένας θόλος υγρασίας θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε από το να στεγνώσουν πολύ τα μέσα για καλή βλάστηση.

Η βλάστηση διαρκεί 7-21 ημέρες και η θερμοκρασία του εδάφους πρέπει να είναι 60-70º F. Ελέγξτε τη συσκευασία των σπόρων για τη σωστή απόσταση των φυτών για την ποικιλία που επιλέξατε. Κάποιος άνηθος μεγαλώνει ευρύτερα από άλλους.

Για να διασφαλίσετε ότι έχετε συνεχή παροχή φρέσκου ζιζανίου άνηθου, θα θέλετε να ξεκινήσετε νέα φυτά διαδοχικά κάθε 3 εβδομάδες. Οι τύποι αργής έως αργής ανθοφορίας βοηθούν αλλά δεν παρέχουν μια ατελείωτη συγκομιδή.

Συμβατικές σημειώσεις καλλιέργειας

Ο άνηθος δεν είναι ένα απαιτητικό φυτό στην ανάπτυξη. Η καλλιέργεια άνηθου σε μέσο έδαφος κήπου είναι καλή, όπως και τα τυπικά λιπάσματα ή θρεπτικά συστατικά. Ένα καλής ποιότητας μείγμα γλάστρας είναι το καλύτερο για την καλλιέργεια του άνηθου σας σε γλάστρες ή δοχεία. Αλλά μην δοκιμάσετε ένα ρηχό δοχείο. Αυτή η βαθιά ρίζα χρειάζεται λίγο χώρο στα δάχτυλα για ταξίδια. Εάν ο άνηθος σας πέφτει αργότερα στη σεζόν – το δοχείο σας δεν είναι αρκετά βαθύ. Συνιστώ ελάχιστο βάθος κατσαρόλας 10″. Ακόμη και τότε μπορεί να χρειαστεί να ποντάρετε ψηλές ποικιλίες.

Μόλις καθιερωθεί, ο άνηθος μπορεί να αντιμετωπίσει την ξηρασία, χάρη στη βαθιά ρίζα του. Ωστόσο, η συγκομιδή σας θα μειωθεί σε τέτοιες αγχωτικές συνθήκες. Το πλούσιο φύλλωμα είναι πάντα το αποτέλεσμα της σταθερής υγρασίας και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την καλλιέργεια του άνηθου. Ταυτόχρονα χρειάζεται καλή στράγγιση και δεν κάνει καλά όταν ποτίζεται υπερβολικά.

Αυτό είναι ένα φυτό χαμηλής συντήρησης, αλλά η υπερβολική άρδευση, ο υπερβολικά υγρός καιρός και η κακή αποστράγγιση μπορεί να προκαλέσουν μυκητιακά προβλήματα όπως κηλίδες στα φύλλα και ασθένειες των ριζών.

Καλλιέργεια άνηθου σε εσωτερικούς χώρους

Για καλύτερη βλαστική απόδοση, η καλλιέργεια άνηθου σε εσωτερικούς χώρους απαιτεί τουλάχιστον 12 ώρες κάτω από τα φώτα την ημέρα. Θα αναπτυχθεί σε παράθυρο με νότιο προσανατολισμό, αλλά δεν είναι τόσο παραγωγικό όσο κάτω από τα φώτα ανάπτυξης. Έχετε ένα ηλιόλουστο παράθυρο; Χρησιμοποιήστε αυτή τη μέθοδο περβάζι για να καλλιεργήσετε τον άνηθο σας.

Ενώ είναι πολύ χαρούμενοι στον υδροπονικό κήπο, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να καλλιεργούν άνηθο στον κήπο της πίσω αυλής ή σε δοχεία. Το ένα είναι το μέγεθος του φυτού. Ακόμα κι αν επιλέξετε να καλλιεργήσετε τις πιο κοντές ποικιλίες Compatto ή Fernleaf, εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο φυτό που έχει ύψος 12-18″ και πλάτος 18-24″. Και, σε αντίθεση με άλλα βότανα, δεν αναπληρώνει το φύλλωμα μόλις κοπεί. Δεν είναι πολύ αποτελεσματική η χρήση του χώρου του αναπτυσσόμενου χώρου σας, ειδικά όταν είναι μικρός.

Αλλά, αν θέλετε να το δοκιμάσετε, ξεκινήστε τους σπόρους σας από πετροβάμβακα. Μετακινήστε τα νεαρά φυτά στο σύστημα όταν εμφανιστεί το πρώτο αληθινό φύλλο. Φροντίστε να του δώσετε μια θέση στο πίσω μέρος, γιατί γρήγορα θα αρχίσει να σκιάζει τα άλλα φυτά σε ένα δωμάτιο ανάπτυξης. Έχετε νέα σπορόφυτα έτοιμα να αντικαταστήσουν τα παλιά φυτά μόλις μαζέψετε το ζιζάνιο του άνηθου.

Πώς να συγκομίσετε τον άνηθο

Η απόλαυση του φρέσκου αγριόχορτου άνηθου στον κήπο είναι δυνατή όταν το φυτό εγκατασταθεί μέχρι να αρχίσει η ανθοφορία. Η συγκομιδή των ζιζανίων του άνηθου είναι στο μέγιστο δυναμικό 40-55 ημέρες μετά τη σπορά του σπόρου. Ωστόσο, μπορείτε να ξεκινήσετε να κόβετε το φύλλωμα όταν το φυτό σας έχει 4-5 μίσχους φύλλων. Μόλις κόψετε τα στελέχη, δεν αναπληρώνουν την προσφορά.

Άνηθος πώς να μεγαλώσει

Μπορείτε να σταματήσετε την ανθοφορία τσίμποντας τους μίσχους των μπουμπουκιών, αλλά η γεύση των φύλλων αλλάζει γρήγορα μόλις το φυτό εισέλθει στο στάδιο της ανθοφορίας. Τα λουλούδια είναι βρώσιμα, αλλά αν θέλετε σπόρο, μην τα φάτε. Οι ώριμες κεφαλές σπόρων χρειάζονται 85-105 ημέρες. Ενώ οι σπόροι μέχρι το στάδιο της πρώιμης συγκομιδής είναι το ίδιο για όλες τις ποικιλίες άνηθου, το στάδιο συγκομιδής των σπόρων ποικίλλει λίγο.

Μόλις οι λοβοί του σπόρου ροδίσουν, ήρθε η ώρα να τους μαζέψετε. Εάν αφεθούν στο φυτό για πολύ καιρό, δεν θα είναι η καλύτερη ποιότητα για φαγητό. Εδώ είναι μερικές «καλύτερες μέθοδοι» για τη συγκομιδή και την επεξεργασία σπόρων.

Πώς να αποθηκεύσετε τον άνηθο

Μόλις κόψετε τον άνηθο, πρέπει να κάνετε κάτι γρήγορα μαζί του. Το φύλλωμα είναι αρκετά ευαίσθητο και το πλύσιμο μετά τη συγκομιδή καταστρέφει τα πτητικά έλαια και επιταχύνει τη φθορά. Είναι καλύτερο να κάνετε στο φυτό ένα ελαφρύ ντους και να το αφήσετε να στεγνώσει εντελώς πριν το κόψετε.

Ολόκληροι μίσχοι μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα βάζο με νερό για να διατηρηθούν φρέσκοι περισσότερο. Ωστόσο, για να διατηρήσετε τη γεύση όσο πιο έντονη γίνεται, δημιουργήστε έναν θόλο υγρασίας με μια πλαστική σακούλα. Αυτό επίσης σταματά το μαρασμό εάν το νερό στο βάζο δεν επιτρέπει να σχηματιστεί υγρασία μέσα στο πλαστικό κάλυμμα.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε φρεσκοκομμένο ζιζάνιο άνηθου στο ψυγείο για λίγες μέρες σε πλαστική σακούλα. Προσθέστε ένα κομμάτι χαρτοπετσέτας για να απορροφήσει τη συμπύκνωση.

Μπορείτε επίσης να καταψύξετε τον άνηθο για να διατηρήσετε την πικάντικη φρέσκια γεύση. Μια χοντρή μπριζόλα είναι η καλύτερη. Τα μεγαλύτερα κομμάτια κρατούν τη γεύση καλύτερα.

Τέλος, μπορείτε να στεγνώσετε και το ζιζάνιο και τους σπόρους του άνηθου και να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγή βάζα.

Άνηθος: Φάρμα σε τραπέζι

Άγρια δημοφιλής στη Ρωσία σήμερα, ο άνηθος είναι επίσης εξέχων στη Σκανδιναβική, την Κεντρική Ευρώπη και την Βορειοαφρικανική κουζίνα. Θα το βρείτε επίσης σε συνταγές από ασιατικές χώρες, το Ιράν και την Ινδία. Έτσι, γίνετε τολμηροί, δεν υπάρχει έλλειψη δημιουργικών τρόπων για να προσθέσετε φρέσκο ​​άνηθο στα γεύματα.

Ο άνηθος συνδυάζεται όμορφα με κρέατα, ψάρια, λαχανικά, αυγά, ζυμαρικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Βρίσκεται πιο συχνά σε συνταγές με πικάντικη ή ξινή νότα, όπως σάλτσες για σαλάτες και τρίψιμο κρέατος.

Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέρη του φυτού, φρέσκα ή αποξηραμένα, τα φύλλα, γνωστά ως ζιζάνιο άνηθου, χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε συνταγές. Οι πιο πικάντικοι σπόροι είναι πιο δημοφιλείς για τουρσί.

Η καλύτερη γεύση ζιζανίων άνηθου προέρχεται από φύλλα που έχουν μόλις συγκομιστεί. Εάν χρησιμοποιείτε αποξηραμένο ζιζάνιο άνηθου, θα χρειαστεί πολύ περισσότερο για να αποκτήσετε την ίδια γεύση που δίνουν αυτά τα φρέσκα φύλλα του κήπου. Το ακριβώς αντίθετο από τα περισσότερα γαστρονομικά βότανα.

Schreibe einen Kommentar