Ένα κακό περιτύλιγμα: πρέπει να κάνουμε χωρίς χαρτί περιτυλίγματος;

2
Ένα κακό περιτύλιγμα: πρέπει να κάνουμε χωρίς χαρτί περιτυλίγματος;

Η προσφορά δώρων είναι μια από τις τελετουργίες των Χριστουγέννων, η οποία ανάγεται στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού. Η σύγχρονη σύμβαση είναι να παίρνουμε τα πράγματα που αγοράζουμε (αν εκτιμάται Αξίζουν 548 £ ανά ενήλικα στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2021) και καλύψτε τα με πολύχρωμο, συχνά γυαλιστερό, χαρτί περιτυλίγματος πριν τα τοποθετήσετε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, έτοιμα να ξετυλιχθούν από τα άτομα που μας ενδιαφέρουν.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα προϊόν πιο απαραίτητο, με μικρότερη διάρκεια ζωής, από το χαρτί περιτυλίγματος. Ως άνθρωποι που γνωρίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υλικών που καταναλώνουμε, είναι το χαρτί περιτυλίγματος ένα γιορτινό στολίδι που θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην το κάνουμε;

Τυλίξτε το κεφάλι σας γύρω από το πρόβλημα

Οι χάρτινες σακούλες για ψώνια είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση στο μη ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος.

Σκεπτόμενος αυτό το θέμα, αναρωτήθηκα σε ποιο βαθμό το βρετανικό κοινό ενδιαφέρεται για το χαρτί περιτυλίγματος – είναι απλώς μια ανησυχία για τους πιο πράσινους ανάμεσά μας; Ωστόσο, WRAP κανω ΑΝΑΦΟΡΑείναι ότι την εβδομάδα των Χριστουγέννων του 2019, ο όρος „χαρτί περιτυλίγματος“ ήταν ο όρος που αναζητήθηκε περισσότερο RecycleNow.com. Ορισμένοι λιανοπωλητές φαίνεται επίσης να πιστεύουν ότι η ανησυχία σχετικά με το χαρτί περιτυλίγματος είναι αρκετά διαδεδομένη, ώστε τα μέτρα για την αποφυγή του θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο πώλησης. Πρόσφατα, σε ένα δημοφιλές μαγαζί, βρήκα αυτή τη χάρτινη τσάντα για ψώνια που με παρακαλούσε να τη μετατρέψω σε χαρτί περιτυλίγματος με την πρώτη ευκαιρία.

Πριν πάμε πολύ μακριά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την κλίμακα του προβλήματος. Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνδέονται με το χαρτί περιτυλίγματος και δεν είναι ούτως ή άλλως ανακυκλώσιμο το χαρτί;

Χρησιμοποιούμε πολύ χαρτί περιτυλίγματος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου χρησιμοποιείται μόνο μία φορά πριν σκιστεί και πεταχτεί. Η Defra εκτιμά ότι γύρω 50.000 δέντρα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του χαρτιού περιτυλίγματος που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Είναι δύσκολο να βρεθούν αριθμοί που σχετίζονται με τον αντίκτυπο του χαρτιού περιτυλίγματος ειδικά, αλλά ο αντίκτυπος της παραγωγής χαρτιού είναι σημαντικός. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι μεταξύ 4 και 19 λίτρων του νερού χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός μόνο φύλλου χαρτιού Α4. Με ένα ρολό χαρτιού περιτυλίγματος 50cm x 20m που περιέχει το ισοδύναμο περίπου 160 φύλλων χαρτιού A4, αυτό σημαίνει ότι το νερό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός ρολού μπορεί να είναι από 640 έως 3.040 λίτρα.

Αυτό το νερό, μόλις χρησιμοποιηθεί, είναι πιθανό να περιέχει αρκετούς ρύπους. Εκτός από οργανικά υλικά όπως στερεά χαρτιού, λιγνίνη και αλκοόλη, η εκροή από την παραγωγή χαρτιού θα περιέχει συχνά ανόργανες χημικές ουσίες όπως χολικές ενώσεις, χλώριο και μεταλλικές ενώσεις.

Η διαδικασία παραγωγής χαρτιού είναι επίσης αρκετά ενεργοβόρα, γεγονός που οδηγεί σε εκπομπές άνθρακα. Ο συνολικός αντίκτυπος του χαρτιού στον άνθρακα δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί. Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο άνθρακας που έχει δεσμευτεί σε ένα μόνο δέντρο, εκτιμήσαμε ότι αυτό σε προηγούμενο άρθρο της Isonomia είναι περίπου μισός τόνος CO2 δεσμεύονται ανά δέντρο σε περίοδο 25 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Defra, αυτό σημαίνει ότι περίπου 25.000 τόνοι CO2 είναι ενσωματωμένα στο χαρτί περιτυλίγματος που χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο. Δεν είναι τεράστιο ποσό, αλλά όλα αθροίζονται ως μέρος του αποτυπώματος άνθρακα των Χριστουγέννων, ενώ θα μπορούσαμε επίσης να ρωτήσουμε αν θα προτιμούσαμε αυτά τα δέντρα να παραμείνουν στο περιβάλλον.

Χρόνος Scrunch

Ο άνθρακας που ενσωματώνεται στο χαρτί μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα, αν ανακυκλωνόταν περισσότερο από το χαρτί που χρησιμοποιούμε για να τυλίξουμε τα δώρα μας. Ενώ οι τελευταίες διαθέσιμες εκτιμήσεις για το 2014 δείχνουν Η ανακύκλωση χαρτιού και καρτών ήταν περίπου 73%οι ράβδοι και οι ράβδοι χαρτιού περιτυλίγματος δεν θα ανακυκλωθούν λόγω της παρουσίας ταινίας, κορδέλες, γκλίτερ και νοθειών που καθιστούν αδύνατη την ανακύκλωση ορισμένων χαρτιών και κινδυνεύουν με ευρύτερη μόλυνση εάν τοποθετηθούν εσφαλμένα σε ρεύματα ανακύκλωσης.

Για αυτούς τους λόγους, δεν θα δέχονται όλες οι τοπικές αρχές χαρτί περιτυλίγματος, επομένως είναι καλύτερο να ελέγξετε τον ιστότοπο του δήμου σας για οδηγίες σχετικά με αυτό. Σύμφωνα με RecycleNow.com, εάν γίνει αποδεκτό το χαρτί περιτυλίγματος, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η πλαστική ταινία και τα διακοσμητικά έχουν αφαιρεθεί και ότι το χαρτί δεν είναι επικαλυμμένο με αλουμινόχαρτο ή γκλίτερ. Μόνο απλό περιτύλιγμα χαρτιού που έχει περάσει το «Scrunch Test» μπορεί να ανακυκλωθεί. Αυτό σημαίνει ότι το χαρτί παραμένει τσαλακωμένο όταν το πιέζετε στο χέρι σας, αντί να ξαναμπαίνει σε σχήμα σαν ελαστική ταινία.

Η απόλαυση του περιτυλίγματος

Φυσικά, έχουμε επιλογές. Μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση χαρτιού περιτυλίγματος και να παραιτηθούμε από τη διακόσμηση και τον ενθουσιασμό που παρέχει ή μπορούμε να αφαιρέσουμε προσεκτικά το χαρτί για επαναχρησιμοποίηση και να αρνηθούμε τη συγκίνηση της γρήγορης αποκάλυψης. Ωστόσο, πρέπει επίσης να φροντίσουμε να απολαμβάνουμε τα Χριστούγεννα και να περνάμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας. Το να πιάσεις μια τσάντα μεταφοράς και να δώσεις στον θείο σου Τζέραλντ ένα ζευγάρι αστολισμένες κάλτσες αργιλίου φαίνεται ότι δεν έχει λίγο μυστήριο. Ενώ δίνετε εντολή στην ανιψιά σας να ανοίξει προσεκτικά το δώρο της και να δώσει πίσω το χαρτί περιτυλίγματος άθικτο και προσεκτικά πεπλατυσμένο, μπορεί να φαίνεται λίγο θορυβώδες.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διατηρήσετε τη διασκέδαση ζωντανή, περιορίζοντας παράλληλα ορισμένες από τις επιπτώσεις της συσκευασίας δώρου. Χωρίς να αλλάξετε πολύ τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις σας, μπορείτε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων και να επιλέξετε πιο βιώσιμες επιλογές χαρτιού περιτυλίγματος. Θα μπορούσατε να αγοράσετε χαρτί περιτυλίγματος που περιλαμβάνει ανακυκλωμένο περιεχόμενο και το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί από τις τοπικές υπηρεσίες σας. Περιτύλιγμα ιαπωνικού στυλ χρησιμοποιεί ελάχιστη ταινία και η συνηθισμένη πλαστική ταινία μπορεί να αντικατασταθεί με χαρτοταινία για να μειωθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης. Αν και η επαναχρησιμοποίηση του χαρτιού περιτυλίγματος μπορεί να είναι δύσκολη, η επαναχρησιμοποίηση των σακουλών δώρου είναι μια εύκολη επιλογή, ενώ οι παλιές εφημερίδες, οι χάρτινες σακούλες και οι φάκελοι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως περιτυλίγματα εάν αισθάνεστε τη δημιουργικότητά σας να ρέει.

Η συσκευασία υφασμάτων είναι επίσης ένας διασκεδαστικός και επαναχρησιμοποιήσιμος τρόπος συσκευασίας δώρων. Έχουμε μακρά παράδοση να τυλίγουμε τα δώρα σε υφασμάτινα δοχεία τα Χριστούγεννα, με τα παιδιά να βγάζουν κάλτσες για τον Άγιο Βασίλη. Η κάλτσα μου με θέμα τα Ghostbusters μπαίνει στην τρίτη δεκαετία χρήσης της τώρα που την έχω μεταφέρει στον γιο μου. Εν τω μεταξύ, ιαπωνικό στυλ υφασμάτινο περιτύλιγμα είναι μια κομψή και επαναχρησιμοποιήσιμη επιλογή, η οποία μπορεί να είναι μια καλή χρήση παλαιών υφασμάτων που ήδη έχετε.

Αυτό είναι ένα περιτύλιγμα

Είναι εύκολο να τυλιχτούμε στα περιβαλλοντικά δικαιώματα και τα λάθη των πραγμάτων που κάνουμε τα Χριστούγεννα, αλλά αν γίνεται με βιώσιμο τρόπο που ελαχιστοποιεί τη σπατάλη, τότε δεν χρειάζεται να χάσουμε τον ύπνο μας το βράδυ πριν από τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το χαρτί περιτυλίγματος δεν προσφέρει χρησιμότητα, αλλά φαίνεται υπέροχο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και δίνει σε κάθε δώρο έναν αέρα μυστηρίου.

Και οι ποσότητες χαρτιού περιτυλίγματος που καταναλώνουμε μπορεί να πέφτουν φυσικά. Αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας κενός χώρος κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ο κανόνας, για τους περισσότερους από εμάς τα Χριστούγεννα ήταν πάντα περισσότερο θέμα εμπειρίας παρά κατανάλωσης. Πολλοί από εμάς ζήσαμε πολύ διαφορετικά Χριστούγεννα πέρυσι, όταν δεν ήμασταν ελεύθεροι να ταξιδέψουμε και να επισκεφτούμε φίλους και συγγενείς όπως κάνουμε συνήθως. Η τάση των ανθρώπων να δίνουν προτεραιότητα στον χρόνο και το εισόδημά τους σε εμπειρίες αντί για υπάρχοντα περιγράφεται ως «εμπειρία οικονομίας‚, με δεδομένα δείχνει μια στροφή προς τις δαπάνες για εμπειρίες και μακριά από τα υπάρχοντα στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες από το 2001. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε Το 42% των Βρετανών θα προτιμούσε να έχει μια εμπειρία από ένα «πράγμα» αυτά τα Χριστούγεννα, με περίπου έναν στους πέντε σκοπεύει να κάνει δώρο ένα τέτοιο δώρο. Τα δώρα που βασίζονται στην εμπειρία, όπως μια μέρα σπα, εισιτήρια θεάτρου ή να μάθετε πώς να φτιάχνετε το δικό σας τυρί, δεν τυλίγονται τόσο εύκολα και όσο περνάει ο καιρός, μπορεί να βλέπουμε λίγο λιγότερα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο – ενώ ό,τι απομένει μπορεί να τυλιχτεί εφημερίδες, υφασμάτινες ή επαναχρησιμοποιημένες τσάντες δώρου!

Επιλεγμένη εικόνα: Mark Buckawicki μέσω Wikimedia Commons

Schreibe einen Kommentar