Έξι κάρτες a-send: μπορούν οι κάρτες να είναι μέρος των πράσινων Χριστουγέννων;

1
Έξι κάρτες a-send: μπορούν οι κάρτες να είναι μέρος των πράσινων Χριστουγέννων;

Με τη χρονιά που ζήσαμε, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ανυπομονούν για κάτι που καμία παγκόσμια πανδημία δεν μπορεί να αφαιρέσει – τα Χριστούγεννα. Παρά τους τρέχοντες περιορισμούς, πολλές οικογένειες θα εξακολουθούν να μπορούν να απολαμβάνουν τις ετήσιες παραδόσεις, όπως το χριστουγεννιάτικο δείπνο, να ανταλλάσσουν δώρα και να αποκοιμούνται βλέποντας τα σκουπίδια στην τηλεόραση αργά το απόγευμα.

Τι γίνεται όμως με τους φίλους και την οικογένεια που μπορεί να μην έχετε την ευκαιρία να δείτε; Ίσως σχεδιάζετε τα 39 σαςου νύχτα κουίζ του χρόνου στο Zoom – αλλά για πολλούς, η δοκιμασμένη επιλογή αποστολής χριστουγεννιάτικης κάρτας θα είναι η πιο εύγευστη επιλογή. Όμως, είναι η αποστολή μιας φυσικής κάρτας επιβλαβής για το περιβάλλον και πώς συγκρίνεται με την αποστολή μιας ηλεκτρονικής κάρτας;

Ανάμεσα σε μια πέτρα και μια κάρτα

Η προφανής απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι είναι λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον να στείλεις μια κάρτα παρά να μην στείλεις καθόλου, λαμβάνοντας υπόψη τα υλικά που χρησιμοποιούνται (χαρτί, κόλλα και βαφή – και ίσως αλουμινόχαρτο και γκλίτερ) και τον αντίκτυπο της αποστολής σε φίλο ή συγγενή. Ωστόσο, σε ένα έτος όπου η ικανότητά μας να συνδεόμαστε με άλλους έχει περιοριστεί σοβαρά και πολλοί αισθάνονται πιο απομονωμένοι από ποτέ, πόσο σημαντικός είναι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος σε σύγκριση με το όφελος για την ευημερία;

Λοιπόν, σύμφωνα με το βρετανικό κοινό, πολλοί καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να στείλουν κάρτες φέτος. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, Το 10% των ερωτηθέντων είπε στο YouGov ότι θα έστελναν περισσότερες χριστουγεννιάτικες κάρτες φέτος, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρξει τουλάχιστον επιπλέον 5,2 εκατομμύρια κάρτες έστειλε αυτή την εορταστική περίοδο, προσθέτοντας στο 1 δισεκατομμύριο κάρτες που πωλούνται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Επιπλέον, πάνω από το 55% των ανθρώπων δήλωσαν ότι οι ευχές για τα Χριστούγεννα ήταν πιο σημαντικές από ποτέ το 2020, δείχνοντας ότι πολλοί πιστεύουν ότι λίγη χριστουγεννιάτικη χαρά μπορεί να πάει πολύ μακριά.

Πεσμένοι χρόνοι καρτών

Ο πιο προφανής περιβαλλοντικός παράγοντας κατά την ανάλυση της επίδρασης ενός αντικειμένου είναι το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο, το οποίο στην περίπτωση αυτή είναι κυρίως ελαφριά κάρτα. Ορισμένα θα περιέχουν επίσης αλουμινόχαρτο και γκλίτερ, ή ακόμα και τον μηχανισμό για μια κάρτα που τραγουδάει ή αναβοσβήνει. Εάν εστιάσετε στην ελαφριά κάρτα ως κύριο υλικό, το Η μέση ευχετήρια κάρτα ζυγίζει περίπου 30 γραμμάρια, που σημαίνει ότι περίπου 31.500 τόνοι χριστουγεννιάτικων καρτών πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Όσον αφορά τα δέντρα, χρειάζονται περίπου 17 δέντρα για να δημιουργηθεί 1 μετρικός τόνος χαρτοπολτού που με τη σειρά του σημαίνει ότι πάνω από μισό εκατομμύριο δέντρα (535.500) θα έχουν κοπεί για να δημιουργηθούν οι κάρτες που αποστέλλονται αυτές τις γιορτές.

Η εκτίμηση του πόσο άνθρακα θα δημιουργήσει αυτό μέσω της κοπής των δέντρων είναι δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, μια καλή εκτίμηση είναι περίπου μισός τόνος CO2 ανά δέντρο στα 25 χρόνια ζωής του, που σημαίνει ότι σχεδόν 250.000 τόνοι CO2 Το ενσωματωμένο στα δέντρα βρίσκεται πλέον στις κάρτες μας (με κάποιο CO2 επίσης διαφεύγει στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας). Επί πλέον, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ έχουν υπολογίσει ότι η αποστολή μιας κάρτας ισοδυναμεί με περίπου 140 g CO2 ισοδύναμο (CO2ε), που ισοδυναμεί με το να φτιάξετε μόνοι σας περίπου 2 φλιτζάνια τσάι.

Αυτή η τεράστια ποσότητα πολτού που απαιτείται για τη δημιουργία χριστουγεννιάτικων καρτών μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει γιατί είναι απαραίτητη η ανακύκλωση ή η επαναχρησιμοποίηση των καρτών όπου είναι δυνατόν. Το 2014, εκτιμήθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε α ποσοστό ανακύκλωσης περίπου 73% για την ανακύκλωση χαρτιού και κάρτας, που σίγουρα δεν είναι τρομερό. Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς ότι το υπόλοιπο 27% των χριστουγεννιάτικων καρτών (270 εκατομμύρια) είναι δεσμευμένο, καμένο ή τοποθετημένο σε ένα σκοτεινό συρτάρι για να μην το δούμε ποτέ ξανά, υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι όλα μας τα Χριστούγεννα είναι πράσινος.

Εκτός από την κάρτα light που αναφέρθηκε παραπάνω, ορισμένες κάρτες χρησιμοποιούν άλλα υλικά όπως γκλίτερ, αλουμινόχαρτο ή μηχανισμό για να τραγουδήσουν ή να αναβοσβήσουν. Ενώ αυτά τα πράγματα μπορούν να κάνουν τις κάρτες σας λαμπερές και εντυπωσιακές, η χρήση αυτών των υλικών καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανακύκλωση αυτών των καρτών, γεγονός που τις καθιστά ουσιαστικά προορισμένες για απόρριψη. Επομένως, θα πρέπει να αποφύγετε εάν θέλετε να μειώσετε τον αντίκτυπο της αποστολής της κάρτας σας από εδώ και στο εξής. Επιπλέον, εάν ανακυκλώσετε ή πετάξετε μια κάρτα που περιέχει ηλεκτρονικά χωρίς να διαχωρίσετε τα ηλεκτρικά κομμάτια, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο πυρκαγιάς σε χώρους απορριμμάτωνλόγω της εύφλεκτης φύσης των μπαταριών, ειδικά γύρω από υλικά όπως το χαρτί και η κάρτα.

House of e-Cards

Λοιπόν, μετά από όλη αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή και την κατήφεια, τι εναλλακτικές υπάρχουν για να στείλετε μια φυσική κάρτα αυτά τα Χριστούγεννα; Εκτός από το προφανές «μην στέλνεις κάρτα», οι e-Cards μπορούν να προσφέρουν μια εξαιρετική εναλλακτική για αποστολή σε συγγενείς μας που γνωρίζουν περισσότερο την τεχνολογία, επιτρέποντάς τους να βλέπουν και να απολαμβάνουν την κάρτα για πάντα μέσω του υπολογιστή ή του smartphone τους. Ωστόσο, πολλοί από τους πιο ευάλωτους φέτος είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή ή smartphone ή μπορεί να μην αισθάνονται άνετα με τη χρήση τους για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη βασική περιήγηση και την αποστολή γραπτών μηνυμάτων. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε «ψηφιακός αποκλεισμόςμερικών από αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για χριστουγεννιάτικη χαρά.

Επιπλέον, ούτε οι υπολογιστές ούτε οι έξυπνες συσκευές δεν έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Και τα δύο περιέχουν σημαντικές ποσότητες πλαστικού και κοινών μετάλλων για το περίβλημα και την καλωδίωση, καθώς και σπάνια μέταλλα για εσωτερικά εξαρτήματα, τα οποία έχουν όλα σημαντικές δικές τους περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τέλος, οι έξυπνες συσκευές και οι υπολογιστές χρησιμοποιούν επίσης μια λογική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας: για παράδειγμα, ο φορητός υπολογιστής στον οποίο γράφω αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου χρησιμοποιεί περίπου 100 watt, που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο καταναλώνει σχεδόν 1 kWh ηλεκτρικής ενέργειας κατά μέσο όρο. Αν και αυτό είναι αρκετά χαμηλό (η θέρμανση ενός λίτρου νερού σε ένα βραστήρα 2,5 kW, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας με τη λειτουργία του φορητού υπολογιστή μου για μια ώρα), η αποστολή μιας ηλεκτρονικής κάρτας σημαίνει χρήση διακομιστών σε όλο τον κόσμο. Μάικ Μπέρνερς-Λη εκτιμάται το 2010 ότι ένα τυπικό email παράγει περίπου 4 g CO2ε, ενώ ένα με μεγάλο εξάρτημα μπορεί να έχει αποτύπωμα άνθρακα 50 g CO2μι. Τα στοιχεία μπορεί να έχουν μειωθεί στη δεκαετία από τότε, καθώς μειώνεται η ένταση άνθρακα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. αλλά στη χειρότερη, είναι μόλις το ένα τρίτο του αποτυπώματος άνθρακα μιας φυσικής κάρτας.

Χαρούμενα Κάρτα

Το 2020, με τη χρονιά που ζήσαμε, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με όποιον τρόπο μπορούμε, ειδικά την περίοδο των εορτών. Εάν στέλνετε μια Χριστουγεννιάτικη κάρτα φέτος, θυμηθείτε αυτούς τους τρεις απλούς κανόνες:

  1. Στείλτε μια ηλεκτρονική κάρτα όπου είναι δυνατόν, για να εξοικονομήσετε τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εκπομπών (και περισσότερο εάν αποφύγετε την αποστολή συνημμένων εικόνων υπερβολικά μεγάλων διαστάσεων).
  2. Κρατήστε τις κάρτες που στέλνετε απλές (αποφύγετε γκλίτερ, αλουμινόχαρτο και κάρτες που τραγουδούν/αναβοσβήνουν). και
  3. Επαναχρησιμοποιήστε – ή αν δεν το κάνετε, ανακυκλώστε – τις παλιές σας κάρτες (έχοντας κατά νου ότι οι κάρτες με γκλίτερ ή με αλουμινόχαρτο είναι απίθανο να είναι ανακυκλώσιμο).

Ενώ η αποστολή μιας κάρτας (είτε πρόκειται για φυσική είτε για ηλεκτρονική κάρτα) μπορεί να έχει περιβαλλοντικό αντίκτυπο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι ο συνολικός αντίκτυπος στο περιβάλλον είναι μικρός. Η ανάρτηση 50 καρτών θα παράγει λιγότερο από 8 κιλά CO2e αντίκτυπο, λιγότερο από το 0,2% του μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν αποτύπωμα άνθρακα στο ΗΒ των 5,3 τόνων. Σε αντίθεση με αυτό είναι το όφελος που μπορεί να φέρει μια μικρή πράξη ευγένειας στην ευημερία των γύρω μας, με κάτι τόσο απλό όπως ένα κομμάτι κάρτας που βοηθά να αποφύγουμε λίγο την απομόνωση και τη μοναξιά που έχουν νιώσει πολλοί σε αυτό το πιο δύσκολο χρόνια.

Επιλεγμένη εικόνα: Ανοίξτε το Grid Scheduler (CC0 1.0) μέσω Flickr

Schreibe einen Kommentar