Από το τίποτα στο κάτι | Deborah Silver & Co.

0
Από το τίποτα στο κάτι |  Deborah Silver & Co.

Ο Μάρτιος είναι πάντα ο πιο έρημος μήνας στον κήπο μου. Όλα κάθονται σε πέτρινη σιωπή. Το πέρασμα του χιονιού αποκαλύπτει ένα τοπίο σκυθρωπό από μήνες κρύου. Το χόρτο στο χρώμα του άχυρου είναι λεπτό. Πισίνες με λασπωμένο χώμα σε εκείνα τα μέρη όπου το γρασίδι υπέκυψε. Τα στωικά αειθαλή φυτά που δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν νερό όλο το χειμώνα μέσω των ριζών τους έχουν φύλλωμα που εξακολουθεί να είναι αυτή η χειμωνιάτικη απόχρωση του μαύρου πράσινου. Θα κρύψουν τις ζημιές που προκαλούνται από την αποξήρανση των χειμερινών ανέμων μέχρι να ζεσταθούν οι θερμοκρασίες του αέρα. Τα δέντρα έχουν μπουμπούκια, αλλά σφιχτά μπουμπούκια. Δεν είναι ακόμα ώρα να αναδυθούν τα σημάδια της άνοιξης. Είναι η ώρα της αποκάλυψης των επιπτώσεων της χειμερινής περιόδου. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι το τοπίο και ο κήπος κοιμάται κάτω από μια χοντρή κουβέρτα χιονιού. Οχι τόσο. Ο χειμώνας είναι στην πραγματικότητα μια μάχη για επιβίωση με νικητές, ηττημένους και συμβιβασμένους.

Είναι αρκετά στεγνό για να περπατήσετε στον κήπο τώρα. Παντού, εκτίθενται τα λείψανα όσων είναι νεκρά, σκασμένα και γρατζουνισμένα. Η αποκάλυψη του τοπίου μετά τα χειρότερα του χειμώνα, τον Μάρτιο, είναι αγενής. άξιος τσαμπουκάς. Τα κουνέλια μασούσαν κάθε τριαντάφυλλο μέχρι το έδαφος. Φυσικά και το έκαναν. Ένα νεογέννητο Paeonia Ostii μασήθηκε με παρόμοιο τρόπο, παρόλο που ήταν περικυκλωμένο με πασσάλους μπαμπού. Κάθε ξεραμένο κομμάτι οργανικών σκουπιδιών έχει φουσκώσει και έχει αποτεθεί κάπου στην αυλή – τόσο ψηλά όσο και χαμηλά. . Η παχύσανδρα είναι ξαπλωμένη πάνω κάτω, σαν να την έχει πατήσει ένας κύλινδρος γκαζόν. Υπάρχουν σκουπίδια του δρόμου που αξίζει τον χειμώνα να μαζέψετε.

Η ερημιά είναι η λέξη του τοπίου αυτής της ημέρας του Μαρτίου. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάτι θα είναι ποτέ διαφορετικό. Είναι πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς τον κήπο να ακμάζει. Είμαι εργαζόμενος κηπουρός, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Απαντώ σε αυτό που παρέχει η φύση. Δεν είμαι υπεύθυνος, ούτε είμαι το λιγότερο δυσαρεστημένος με αυτή τη ζαριά. Αλλά ο Μάρτιος στη ζώνη μου είναι πραγματικά θλιβερός.

Δεν θα ήμουν σε θέση να σχεδιάσω, να ενορχηστρώσω ή ακόμα και να κατανοήσω πλήρως αυτόν τον περίπλοκο μηχανισμό με τον οποίο τελειώνει η χειμερινή περίοδος. Οι γνώσεις μου για τη διαδικασία είναι σίγουρα καλύτερες από ό,τι πριν από 50 χρόνια, αλλά συνήθως εκπλήσσομαι. Αυτό που ονομάζουμε δύναμη της φύσης είναι ακριβώς αυτό. Τρομερό, ανεξήγητο – μαγικό. Ξέρω ότι σε ένα μήνα, αυτή η άποψη θα έχει πάρει μια εντελώς διαφορετική εμφάνιση από αυτή που βλέπω τώρα. Αυτό που είναι σκελετικό τώρα θα έχει πιο ζουμερή και ζωηρή εμφάνιση.

Αισθάνομαι σίγουρος λέγοντας ότι κάθε κηπουρός αντέχει τον χειμώνα όσο καλύτερα μπορεί. Διαβάστε, παραγγείλετε σπόρους και σχεδιάστε για την εποχή της κηπουρικής που θα έρθει. Καθαρίζουν εργαλεία, κοιτούν έξω από τα παράθυρα και περιμένουν. Υποψιάζομαι ότι είναι τόσο απογοητευμένοι όσο κι εγώ, αναγκασμένοι να γίνουν απρόθυμοι μάρτυρες του τελευταίου αναπνευστικού του χειμώνα. Αλλά όσο δυσάρεστο μπορεί να είναι ο Μάρτιος, υπάρχει η σίγουρη γνώση ότι η χειμερινή περίοδος θα ξεμείνει από ατμό και θα φουσκώσει. Και τότε θα υπάρξουν σημάδια άνοιξης. Αν και είχαμε πολύ μέτριες θερμοκρασίες τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει πρόβλεψη για νυχτερινές θερμοκρασίες στη δεκαετία του 20 τις επόμενες νύχτες. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι γνωστοί για τις εκρήξεις τους. Αλλά η ευρύτερη εικόνα απαιτεί να σταματήσει ο χειμώνας. Όπως είναι η εμπειρία μου ότι η άνοιξη πάντα έρχεται, αργά ή γρήγορα.

Η πρώτη κλήση στην αυλή μου είναι πάντα adonis amurensis. Είναι εκπληκτικό το πόσο νωρίς αυτό το πολυετές αναδύεται, μεγαλώνει και ανθίζει με μια πτώση.

Είναι οδυνηρά αργό να πολλαπλασιαστεί για μένα, αλλά δεν θα έκανα χωρίς αυτό. Δεν απαιτούν τίποτα στον τρόπο φροντίδας. Λίγο μετά την ανθοφορία, περνούν σε λήθαργο μέχρι το επόμενο τέλος του χειμώνα. Έχω χρόνο να παρακολουθήσω και να θαυμάσω πώς αναδύεται εβδομάδες πριν από άλλα φυτά. Αυτό το κίτρινο λουλούδι νικάει πίσω τα μπλουζ του τέλους του χειμώνα.

Οι χιονοστιβάδες είναι ένα από τα αγαπημένα για τα τέλη του χειμώνα. Αγαπημένα σε όλες τις μορφές και τα υβρίδια του από τους γαλανθόφιλους και τους ανεπίσημους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, διασπούν το έδαφος που είναι ακόμα γεμάτο κρούστα από παγετό και ανθίζουν αφειδώς. Πιστοί στο όνομά τους, σηκώνουν τους ώμους από ένα αργό χιόνι σαν να μην ήταν τίποτα. Μεταφυτεύουν πιο εύκολα στην πράσινη μορφή τους. Μόλις χαρούν, πολλαπλασιάζονται και σπέρνουν με εγκατάλειψη. Όποιος κηπουρός διαβάζει εδώ ξέρει ότι είμαι λάτρης των ελλεβόρων. Είναι, κατά τη γνώμη μου, το τέλειο πολυετές. Το παχύ γυαλιστερό φύλλωμα παραμένει στην πράσινη κατάστασή του μέχρι αργά το χειμώνα. Τα άνθη αναδύονται σε άφυλλα στελέχη τον Απρίλιο και ανθίζουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πράσινα υπολείμματα των λουλουδιών μπορούν να επιμείνουν στον κήπο μέχρι τον Ιούνιο. Τα φύλλα του τρέχοντος έτους θα αναδυθούν μετά τα λουλούδια. Με την κατάλληλη υγρασία, αυτά τα 18″ ψηλά φυτά μεγαλώνουν σε πολύ μεγάλες συστάδες. Ζουν για δεκαετίες και δεν χρειάζονται διαίρεση για να ανθίσουν άφθονα. Αφήνω τα κεφάλια των λουλουδιών, για να ενθαρρύνω τα σπορόφυτα.

Οι ανθοφόροι μίσχοι αναδύονται νωρίς από τις συστάδες των φύλλων των τελευταίων ετών. Είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι ότι η άνοιξη πλησιάζει.

Δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν οι ελλέβορες φτάσουν σε αυτό το ύψος και το πλάτος. Θα έρθει η στιγμή που κάθε κηπουρός θα ασχοληθεί πλήρως την άνοιξη και η ανάμνηση του τοπίου του Μαρτίου θα σβήσει.

Θα υπάρχουν πολλά για να απολαύσετε σε εσωτερικούς χώρους – γλάστρες με βολβούς, και τα κομμένα στελέχη πολυετών φυτών που ανθίζουν την άνοιξη και ανθισμένα κλαδιά θάμνων, ενώ ο καιρός σε εξωτερικούς χώρους είναι ακόμα άβολα κρύος.

Όσο ευαίσθητα κι αν είναι τα λουλούδια του primrose Barnhaven, είναι αρκετά εύρωστα και ανθεκτικά στους κήπους του Μίσιγκαν.

Οι υάκινθοι σταφυλιών που ανθίζουν στο πρώιμο γρασίδι κάνουν τις αναπόφευκτες πικραλίδες να φαίνονται υπέροχες.

Αυτό το ανοιξιάτικο κουτί βιτρίνας πριν από χρόνια -γεμάτο νάρκισσους, μαϊντανό, ετήσιο φλοξ, αλυσούμι και βιόλες- είναι μια υπενθύμιση ότι όπως πάντα, η άνοιξη θα έχει τη σειρά της

Ερχεται.

Schreibe einen Kommentar