Η Οικογενειακή Πρόκληση „Unplugged“ – Hike it Baby

0
Η Οικογενειακή Πρόκληση „Unplugged“ – Hike it Baby
Σε συνεργασία με τους φίλους μας στην Retrospec

Τι είναι η Ημέρα της Γης;

Η Ημέρα της Γης ξεκίνησε το 1970 ως έκκληση για αυξημένη προστασία του πλανήτη μας. Έγινε ένα παγκόσμιο κίνημα το 1990, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε 141 χώρες. Σήμερα, αυτό το κίνημα έχει αναπτυχθεί τρομερά, κινητοποιώντας 1 δισεκατομμύριο άτομα για δράση κάθε Ημέρα της Γης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ψηφιακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που φέρνουν αυτές τις συζητήσεις και τις ανησυχίες για έναν καθαρότερο πλανήτη σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Ωστόσο, η ζωή σε μια εποχή ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας μπορεί να είναι και ευλογία και κατάρα. Ενώ μπορούμε τώρα να δούμε τα επιστημονικά στοιχεία και τις επιπτώσεις ενός πλανήτη που θερμαίνεται, έχουμε επίσης αποσυνδεθεί περισσότερο από το να βιώσουμε και να απολαύσουμε αυτόν τον πλανήτη. Ένα από τα μότο μας εδώ στο Hike it Baby είναι «Μαζί, μεγαλώνουμε μια γενιά που θα αγαπά την ύπαιθρο και ο ένας τον άλλον». Αυτό το κάνουμε παρέχοντας ευκαιρίες σε όλες τις οικογένειες να βγουν στη φύση. Όταν ενσταλάξουμε την αγάπη για το περιβάλλον στα παιδιά μας από νεαρή ηλικία, είναι πιο πιθανό να προστατεύσουν αυτό το περιβάλλον.

Η πρόκληση „Unplugged“.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε ένα μάθημα από τους εξερευνητές μας σε μέγεθος πίντας και να αφήσουμε κάτω τις οθόνες για να απολαύσουμε αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας. Για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας, πρέπει να μάθουμε να τον εκτιμούμε πλήρως. Από τα σκουλήκια που αερίζουν το χώμα μας, μέχρι τα δέντρα και τα φυτά που μας παρέχουν οξυγόνο. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να το ζήσετε πλήρως. Όχι με οθόνη, αλλά με τις δικές μας αισθήσεις. Μπείτε στην οικογενειακή πρόκληση „Unplugged“. Επιστρατεύσαμε πέντε μέλη της κοινότητας του Hike it Baby (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου) για να βγούμε έξω, αποσυνδεδεμένοι, με τις οικογένειές τους για τουλάχιστον μία ώρα. Εδώ είναι οι εμπειρίες τους:

Βανέσα Ράιτ:

«Κάθε μήνα η οικογένειά μου πηγαίνει ένα σαββατοκύριακο κάμπινγκ και κάθε φορά προσπαθούμε να αποσυνδέσουμε εντελώς όλο το Σαββατοκύριακο. Αντί να είμαστε κολλημένοι στα τηλέφωνα και τα tablet μας, κάνουμε πεζοπορία, εξερευνούμε έξω, διαβάζουμε βιβλία, παίζουμε παιχνίδια, λέμε ιστορίες γύρω από τη φωτιά, χαζεύουμε και περνάμε πολύ χρόνο για οικογενειακό δέσιμο! Αυτά τα σαββατοκύριακα χωρίς πρίζα είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα για την ψυχική μας υγεία. Πρέπει να κόβουμε όλα τα πράγματα που δεν έχουν σημασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αντ‘ αυτού να επικεντρωνόμαστε σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό, δημιουργώντας αναμνήσεις με την οικογένειά μας».

Norm Salcedo:

«Φτάσαμε στο δενδροκομείο του Χιούστον και λέω στο μικρό μου ότι πρόκειται να πάμε μια περιπέτεια. Βάζω το τηλέφωνό μου στο αθόρυβο και στο σακίδιο μου και παίρνουμε το μονοπάτι στις 4:15 μ.μ

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα τι να κάνω στην αρχή, έχω συνηθίσει τόσο πολύ να τη φωτογραφίζω που αυτή τη φορά απλώς την παρατηρούσα. Ένιωσα περίεργο που δεν είχα τη φωτογραφική μου μηχανή, αλλά μετά από λίγο, την ξέχασα και μπόρεσα να είμαι πλήρως παρών μαζί της. Ήταν τόσο ενθουσιασμένη που την άφηνα να οδηγήσει, έδειχνε το βέλος και έλεγε πάμε από εδώ. Είχα την ευκαιρία να συλλογιστώ καθώς περπατούσαμε σε μια θυελλώδη αλλά όμορφη μέρα. Σκέφτηκα πώς το να βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους αυτή τη στιγμή είναι πολύ θεραπευτικό. Μου άρεσαν τα πάντα σε αυτό.

Η μικρή μου σταματούσε και μάζευε βελανίδια και τα σκέπαζε με χαλαρά μπαστούνια λέγοντας ότι τους έφτιαχνε ένα σπίτι. Ο χρόνος φαινόταν να είναι σταματημένος, αρχίσαμε να περπατάμε πίσω στην είσοδο του Playscape που έχει ένα σκάμμα και άλλα πράγματα που μπορούν να εξερευνήσουν τα παιδιά.

Ο μικρός απολάμβανε το παιχνίδι στην άμμο. Και απλά κάθισα και απόλαυσα το αεράκι. Ήταν 5:20 όταν έβγαλα το τηλέφωνό μου και σκέφτηκα πόσο χαλαρωτικό ήταν να μην το βγάλω έξω. Μπόρεσα να είμαι πλήρως παρούσα με το μικρό μου και να απολαύσω τη στιγμή. Σας ευχαριστώ Hike it Baby για αυτήν την ιδέα και ελπίζω να τα καταφέρω και με τον σύζυγό μου και το μωρό μου!»

Elicia Giffin:

«Το να αφήσουμε τα τηλέφωνά μας στο σπίτι σήμαινε ότι δεν είχαμε φωτογραφίες από μια οικογενειακή βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς για πικνίκ και παιχνίδι, αλλά δημιουργούσε χώρο για (λιγότερο) αποσπασμένες συζητήσεις και τον ύπνο εναλλάξ στον ήλιο πριν από ένα γρήγορο σπάσιμο στο σπίτι όταν άρχισε να βρέχει. Συνολικά, μια εξαιρετική επιλογή και κάτι που η οικογένειά μας έχει δεσμευτεί να κάνει περισσότερα!»

Διαφορετική μέρα, ίδιο πάρκο, αλλά λίγη χαρά να μοιράζεσαι!

Georgia Abrahamson:

«Βγήκαμε έξω για ένα κομμάτι χρόνου 3 ωρών και φτιάξαμε φράχτη για το ανοιξιάτικο λιβάδι για τα βοοειδή. Η Miss 2.5 αγαπά πάντα την ύπαιθρο και κυρίως ακολούθησε ένα τραγούδι στην καρδιά της μόλις αποφάσισε ότι δεν χρειαζόταν βοήθεια σε κάθε βήμα. Της άρεσε ακόμη και να οργώνει μέσα στο χιόνι όταν έπεσε προς το τέλος, πείθοντάς με ότι χρειαζόμαστε μερικές ακόμη ευκαιρίες για να αντέξουμε κάποιες δυσκολίες και να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση/ανεξαρτησία που ταιριάζει στην ηλικία.

Ήμασταν αποσυνδεδεμένοι για περίπου 1,5 ώρα προτού ελέγξω το τηλέφωνό μου, το οποίο κουβαλούσα για ασφάλεια, αλλά είχα σε αθόρυβη λειτουργία. Παρατήρησα ότι ήθελα να το ελέγχω κάθε 45-60 λεπτά για εισερχόμενα μηνύματα. Θα ένιωθα ευάλωτη και ανασφαλής χωρίς το τηλέφωνό μου και ένα μικρό παιδί μαζί μου, καθώς οι αγελάδες της μαμάς μπορεί να είναι απρόβλεπτες και ενώ είναι ασυνήθιστο, τα ζώα σε χειμερία νάρκη μπορεί να είναι επικίνδυνα και αρχίζουν να βγαίνουν έξω για την άνοιξη.

Θα το έκανα σίγουρα ξανά και θα εκτιμούσα την ανανέωση που φέρνει στην προσωπική μου ψυχική υγεία για να αποσυνδέσω, ειδικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μηνύματα κειμένου. Επιβραδύνω καλύτερα και είμαι πιο παρών τη στιγμή που το τηλέφωνό μου είναι ανέγγιχτο και νιώθω πιο ολοκληρωμένος. Ήταν δύσκολο να συνειδητοποιήσω ότι ελέγχω για μηνύματα χωρίς στην πραγματικότητα να περιμένω τίποτα, θέλω να αλληλεπιδράσω με τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο, παρόλο που αναγνωρίζω ότι είναι μια συνολική εξάντληση της ενέργειάς μου. Θα ήθελα να είμαι πιο σκόπιμος να βάλω το τηλέφωνο στην τσέπη μου και να το αφήσω εκεί καθ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας μου, και ειδικά έξω για να απολαμβάνω να ζω λίγο περισσότερο αυτή τη στιγμή με την κόρη μου αντί να απαθανατίζω αναμνήσεις ή να περνάω χρόνο καθώς παίζει. Ωστόσο, μπορεί να μην πάω εντελώς χωρίς αυτήν τη γραμμή βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.»

Rebecca Hosley:

«Ο σύζυγός μου και εγώ αποφασίσαμε να αποσυνδέσουμε την πρίζα κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής πεζοπορίας με τα δύο αγόρια μας. Είμαι ο χειρότερος ένοχος για τη χρήση του τηλεφώνου μου σε πεζοπορίες (κυρίως για τη λήψη φωτογραφιών και την παρακολούθηση της διαδρομής μας), έτσι άφησα το τηλέφωνό μου στο αυτοκίνητο. Απενεργοποιήσαμε το τηλέφωνό του και το βάλαμε στο κάτω μέρος του πακέτου πεζοπορίας μας για έκτακτες ανάγκες. Στην αρχή, βρέθηκα να πιάνω συνεχώς την τσέπη μου εκεί που είναι συνήθως το τηλέφωνό μου. Μετά από περίπου 20 λεπτά στην πεζοπορία, τελικά άρχισα να βιώνω πραγματικά την πεζοπορία μας. Ήταν σαν να ξαναβλέπαμε τη φύση μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Παρατήρησα περισσότερα γύρω μου. οι μυρωδιές, οι ήχοι, τα μικροσκοπικά πλάσματα και τα φυτά που διαφορετικά θα μου έλειπαν, κ.λπ.

Τα αγόρια μου πρόλαβαν επίσης και άρχισαν να λένε πράγματα όπως «Μαμά, μπαμπά, δες αυτό!» και „Ωχ, ας εξερευνήσουμε αυτό το ημερολόγιο“ μόλις παρατήρησαν ότι είχαν την πλήρη προσοχή μας. Δεθήκαμε περισσότερο ως οικογένεια και δημιουργήσαμε μερικές διασκεδαστικές αναμνήσεις. Αν και δεν νομίζω ότι θα πάμε εντελώς χωρίς τεχνολογία στις πεζοπορίες μας (σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης), αυτή η εμπειρία με έπεισε να απολαύσω τη φύση αυτή τη στιγμή και όχι μέσω μιας φωτογραφίας που μπορεί να κοιτάξω μερικές φορές και να ξεχάσω εύκολα».

Γιορτάστε τη Γη μας

Αυτή την Ημέρα της Γης, ας αφιερώσουμε χρόνο για να εκτιμήσουμε πραγματικά τη Γη μας. Όχι μέσα από φακό ή φωτογραφία, αλλά με τα μάτια μας. Ή καλύτερα, με ΟΛΕΣ τις αισθήσεις μας. Ας προσπαθήσουμε να μιμηθούμε την περιέργεια και την απορία που βιώνουν τα παιδιά μας. Σταματήστε να μυρίσετε τα λουλούδια ή παρατηρήστε τα πλάσματα σε μια λακκούβα. Κλείστε τα μάτια σας και ακούστε όλους τους υπέροχους ήχους στη φύση. Γευτείτε φρέσκα, άγρια ​​βατόμουρα ή αισθανθείτε τα βρύα να μεγαλώνουν σε ένα κούτσουρο νοσοκόμας. Πάρτε τα όλα μέσα και εμπιστευτείτε ότι η μνήμη σας θα την αποτυπώσει καλύτερα από οποιαδήποτε φωτογραφία που τραβάτε με το τηλέφωνό σας. Γιατί τα παιδιά μας είναι μικρά μόνο μία φορά και έχουμε μόνο μία Γη. Είναι καιρός να ζήσουμε πλήρως και να εκτιμήσουμε και τα δύο.

Τωρα ειναι η σειρα σου. Σας προκαλούμε να λάβετε μέρος στην πρόκληση „Unplugged“ με την οικογένειά σας. Ενημερώστε μας πώς πάει στα σχόλια παρακάτω ή μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας στο Facebook στο δικό μας Hike it Baby Community Group.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕ ΜΩΡΟ

Το Hike it Baby είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός 501(c)(3) αφιερωμένος στο να οδηγεί τις οικογένειες σε εξωτερικούς χώρους και σε μονοπάτια στις ΗΠΑ και διεθνώς, υποστηρίζοντας, εκπαιδεύοντας και εμπνέοντας οικογένειες μέσω των 300 και πλέον κοινοτήτων τους στη Βόρεια Αμερική. Από την ίδρυσή του το 2013 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, το Hike it Baby είναι τώρα μια αναπτυσσόμενη κοινότητα 270.000 οικογενειών και 500 εθελοντών πρεσβευτών υποκαταστημάτων που φιλοξενούν περισσότερες από 1.600 πεζοπορίες το μήνα. Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και καθημερινά προγράμματα πεζοπορίας, μπορείτε να βρείτε στο HikeitBaby.com, Facebook, YouTube, Pinterestκαι Ίνσταγκραμ. Να υποστηρίξουν την αποστολή τους και να προωθήσουν τον προγραμματισμό τους με στόχο την υποστήριξη των οικογενειών, δωρίστε εδώ.

Schreibe einen Kommentar