Πώς να καλλιεργήσετε παντζάρια σαν επαγγελματίας

0
Πώς να καλλιεργήσετε παντζάρια σαν επαγγελματίας

Το να μάθετε πώς να καλλιεργείτε παντζάρια είναι μια δεξιότητα που κάθε οικοδεσπότης πρέπει να έχει στο οπλοστάσιό του. Εκτός από θρεπτικά, τα παντζάρια ωριμάζουν γρήγορα και απαιτούν χαμηλή συντήρηση, καθιστώντας τα ιδανικά για αρχάριους.

ΣΧΕΤΙΚΟ: 9 ΑΝΟΙΞΙΑΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ

Πώς να καλλιεργήσετε παντζάρια σε τέσσερα εύκολα βήματα

Πράγματα που θα χρειαστείτε

Εργαλεία που θα χρειαστείτε

Βήμα 1. Προετοιμασία του εδάφους

Ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας του εδάφους περιλαμβάνει τον εντοπισμό του τέλειου σημείου για να φυτέψετε τα παντζάρια σας. Τα παντζάρια σας θα χαρούν στο πιο ηλιόλουστο σημείο του κήπου σας. Στην ιδανική περίπτωση, τα παντζάρια θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός καθημερινά.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο pH για να βεβαιωθείτε ότι το έδαφος στην περιοχή που προτιμάτε βρίσκεται μεταξύ 6,0 και 7,0. Αυτό είναι το ιδανικό επίπεδο οξύτητας, αλλά τα παντζάρια μπορούν να ανεχθούν λίγο περισσότερη αλκαλικότητα στα εδάφη. Ωστόσο, αποφύγετε το έδαφος με επίπεδα pH κάτω από 6,0.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι κήπου για να δουλέψετε σε αρκετές ίντσες οργανικού κομπόστ. Μόλις το χώμα της τοποθεσίας διορθωθεί τέλεια, χρησιμοποιήστε μια τσουγκράνα για να το εξομαλύνετε και να σπάσετε τυχόν σβώλους έτσι ώστε το χώμα να είναι χαλαρό και ελαφρύ. Μια τσουγκράνα θα σας βοηθήσει επίσης να αναγνωρίσετε πέτρες ή άλλα στερεά αντικείμενα που πρέπει να αφαιρέσετε από το σημείο φύτευσης.

Υπόδειξη: Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να φυτέψετε τα παντζάρια σας σε ζαρντινιέρα, αρκεί να φροντίσετε να μην στεγνώσουν.

Βήμα 2. Σπορά σπόρων παντζαριού

Εδώ, κάντε πολλές σειρές, με ένα πόδι μεταξύ τους, στην προετοιμασμένη τοποθεσία φύτευσης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μικρό ραβδί για να κάνετε τρύπες μισής ίντσας σε απόσταση μίας έως δύο ίντσας μεταξύ τους στις σειρές και σπείρετε τους σπόρους των παντζαριών σας. Καλύψτε τους σπόρους που έχουν σπαρθεί με ένα λεπτό στρώμα χώματος.

Σημείωση: Ένας μόνος σπόρος παντζαριού είναι ένα σύμπλεγμα δύο έως τεσσάρων άλλων σπόρων. Επομένως, η αραίωση των πράσινων σπορόφυτων ύψους τεσσάρων ιντσών σε απόσταση τριών ή τεσσάρων ιντσών μεταξύ τους επιτρέπει στις υπόλοιπες ρίζες να μεγαλώσουν σε υγιές μέγεθος.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ποικιλίες παντζαριού «μονόβυλα» που παράγουν έναν σπόρο ανά κάψουλα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να κόψετε τα επιπλέον σπορόφυτα. Προσθέστε λίπασμα στο έδαφος σε αυτό το στάδιο εάν δεν χρησιμοποιήσατε οργανικό λίπασμα.

Συμβουλές:

  • Δεδομένου ότι η βλάστηση των τεύτλων μπορεί να είναι αποσπασματική, μη διστάσετε να σκάσετε νέες κάψουλες σπόρων εάν παρατηρήσετε τυχόν κενά μετά τη βλάστηση.
  • Χρησιμοποιώντας ένα κάλυμμα σειρών ή ένα κρύο πλαίσιο για να προθερμάνετε το έδαφος θα αυξήσετε τις πιθανότητές σας για ομοιόμορφη βλάστηση. Αυτό βοηθά να διατηρείται το έδαφος υγρό κατά την περίοδο βλάστησης.
  • Για να επιταχύνετε τη βλάστηση, σκεφτείτε να μουλιάσετε τους σπόρους για τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τη φύτευση.
  • Ομοίως, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι, ψαλίδι ή διαφανή κατά τη διάρκεια της αραίωσης. Το να τραβήξετε έξω τα ανεπιθύμητα δενδρύλλια μπορεί να διαταράξει τις ρίζες του φυτού που θέλετε να διατηρήσετε.

ΣΧΕΤΙΚΟ: 13 λαχανικά με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που πρέπει να φυτέψετε στον κήπο σας

Βήμα 3. Καλλιεργήστε τα παντζάρια

Καθ ‚όλη την περίοδο ανάπτυξης, προσθέστε ένα λεπτό στρώμα σάπια φύλλα γύρω από τα παντζάρια. Τα αποκόμματα γρασιδιού είναι υπέροχα, ειδικά αν δεν χρησιμοποιείτε ζιζανιοκτόνα στο γρασίδι σας. Αυτά θα βοηθήσουν στην προσθήκη μικρών ποσοτήτων αζώτου στο έδαφος που θα είναι ευεργετικά για τα τεύτλα.

Ομοίως, ποτίζετε τακτικά με τουλάχιστον μία ίντσα ανά τετραγωνικό πόδι νερού κάθε εβδομάδα. Η υγρασία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των παντζαριών.

Ως εκ τούτου, ξεριζώστε όσο απαιτείται, αλλά προσέξτε, καθώς τα νεαρά παντζάρια έχουν ρηχές ρίζες που μπορείτε εύκολα να ενοχλήσετε και ενδεχομένως να βλάψετε. Εκτός από το σάπιασμα, ένα κάλυμμα σειρών καθ‘ όλη την περίοδο ανάπτυξης θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας, ενώ θα αποτρέψει τα παράσιτα από το να επιτεθούν στα κομμάτια σας.

Βήμα 4. Συγκομίστε τα παντζάρια

Οι περισσότερες ποικιλίες παντζαριών είναι έτοιμες για συγκομιδή περίπου δύο μήνες μετά τη φύτευση. Ωστόσο, μπορείτε να μαζέψετε τις ρίζες σε οποιοδήποτε μέγεθος που σας ταιριάζει, είτε πρόκειται για βολβούς μωρού είτε για μέγεθος μπάλας του γκολφ. Αποφεύγοντας να αφήνετε τα παντζάρια στο έδαφος για πολύ καιρό, όσο μεγαλύτερος γίνεται ο βολβός, τόσο πιο σκληρός και ξυλώδης γίνεται.

Αρχικά, χαλαρώστε το χώμα γύρω από το βολβό τεύτλων με τα χέρια σας. Στη συνέχεια, κρατήστε όλα τα στελέχη στο ένα χέρι και τραβήξτε τα απαλά από το έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο, τα παντζάρια θα χαλαρώσουν εύκολα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προσεκτικά ένα πιρούνι κήπου για μόχλευση.

Σημείωση: Μπορείτε επίσης να μαζέψετε τα φύλλα τεύτλων οποιαδήποτε στιγμή. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε μόνο ένα ή δύο ώριμα φύλλα από κάθε φυτό. Η λήψη περισσότερων από αυτά θα οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη στα τεύτλα.

Υπόδειξη: Το κόψιμο των φύλλων ή των ριζών μετά τη συγκομιδή θα προκαλέσει μόνο μεγάλο χάος.

Δείτε αυτό το βίντεο από την Healthy Life Choices σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αποθήκευσης παντζαριών:

Ελαφριά

Ορίστε, οικοδεσπότες. Με αυτή τη λεπτομερή ανάλυση, η καλλιέργεια τεύτλων στον κήπο σας ή ακόμα και σε ζαρντινιέρες δεν ήταν ποτέ ευκολότερη. Επιπλέον, έχετε μια συνεχή προσφορά αυτού του λαχανικού με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Επίσης, μπορείτε να φυτέψετε παντζάρια όλο το χρόνο.

Έχετε φυτέψει παλιότερα παντζάρια; Ποιες υποδείξεις θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; Ενημερώστε μας στην ενότητα σχολίων παρακάτω!

Επόμενο:

  • Καλλιέργειες Φθινοπωρινής Συγκομιδής | 23 λαχανικά που θα αναπτυχθούν αυτή την εποχή
  • Πώς να ζεματίσετε τα λαχανικά πριν τα καταψύξετε
  • Πώς να φτιάξετε μια DIY κρέμα ξυρίσματος σε 5 λεπτά

Συνάδελφοι οικοδεσπότες, θέλετε να βοηθήσετε άλλους να μάθουν από το ταξίδι σας με το να γίνετε ένας από τους αρχικούς μας συντελεστές; Γράψε για εμάς!

Ακολουθήστε μας στο Ίνσταγκραμ, Κελάδημα, Pinterestκαι Facebook!

Schreibe einen Kommentar