Τι να κάνετε όταν τα φυτά σας μαραθούν

0
Τι να κάνετε όταν τα φυτά σας μαραθούν

– Ναν Στέρμαν

Έχετε παρατηρήσει τα φυτά σας να μαραίνονται στη ζέστη; Έκανε τόσο καταπιεστική ζέστη που τα πεσμένα φύλλα είναι παντού.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τα φυτά που μαραίνονται: αν φαίνονται πεσμένα στο τέλος της ημέρας, μην ανησυχείτε. Αν φαίνονται πεσμένοι το πρώτο πράγμα το πρωί, ανησυχήστε. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι: Αν φαίνονται πεσμένα το πρωί, νερό. Είναι όλα για το νερό

Αυτό το δενδρύλλιο συκής είναι πεσμένο επειδή τα φύλλα του έχασαν νερό πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσαν να το αντικαταστήσουν οι ρίζες του.

Καταλάβετε πρώτα τι προκαλεί μαρασμό των φυτών. Το νερό συνήθως εξατμίζεται μέσω των μικροσκοπικών πόρων στα φύλλα των φυτών που ονομάζονται «στόμιοι». Τα φύλλα χάνουν επίσης νερό μέσω των στομίων μέσω μιας φυσιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται «διαπνοή». Η διαπνοή είναι ανάλογη με την ανθρώπινη εφίδρωση. Μαζί, η εξάτμιση και η διαπνοή αναφέρονται ως «εξατμισοδιαπνοή».

Όπως η εφίδρωση, όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός, η εξάτμιση αυξάνεται. Πίνουμε για να αντικαταστήσουμε το νερό που χάνουμε μέσω της εφίδρωσης (και της εκπνοής επίσης). Τα φυτά το αντικαθιστούν τραβώντας νερό από το έδαφος μέσω των ριζών τους.

Όταν βλέπετε φυτά με πεσμένα φύλλα, βλέπετε την εξατμισοδιαπνοή να ξεπερνά την αντικατάσταση του νερού. Τα φύλλα χάνουν νερό στον αέρα πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να το απορροφήσουν οι ρίζες. Τη νύχτα, η εξατμισοδιαπνοή επιβραδύνεται, επιτρέποντας στις ρίζες να καλύψουν τη διαφορά. Έτσι, μέχρι το πρωί, τα φύλλα ενός υγιούς φυτού θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Εάν τα φύλλα δεν φαίνονται κανονικά– αν είναι ακόμα πεσμένα – αυτό είναι το σήμα ότι το χώμα είναι πολύ στεγνό. Ήρθε η ώρα για βαθιά άρδευση – εκτελέστε την άρδευση όσο χρειάζεται για να κορεστεί το έδαφος βαθιά, εκεί που βρίσκονται οι ρίζες. Μέχρι το τέλος της ημέρας, το φυτό θα πρέπει να ανακτηθεί.

Τώρα, εκεί είναι ένα σημείο χωρίς επιστροφή – το σημείο όπου το φυτό στερείται τόσο νερό που περνά σε μόνιμη παρακμή. Όσο και να ποτίζεις δεν θα ανακάμψει. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να φυτέψετε το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη, όταν ο αέρας είναι δροσερός. Τα φυτά επιβιώνουν από τη μεταμόσχευση πολύ καλύτερα σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που το σάπια φύλλα είναι τόσο σημαντικό. Το επίστρωμα χρησιμεύει ως μονωτήρας που επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο το νερό εξατμίζεται από την επιφάνεια του εδάφους. Το επίστρωμα βοηθά στη συγκράτηση του νερού γύρω από αυτές τις πολύ σημαντικές ρίζες.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε πεσμένα φύλλα το απόγευμα, ελέγξτε ξανά το επόμενο πρωί. Όταν βλέπετε πεσμένα φύλλα το πρωί, ποτίστε.

The post Τι να κάνετε όταν τα φυτά σας μαραθούν εμφανίστηκε πρώτα στο A Growing Passion.

Schreibe einen Kommentar